Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese er i min terminologi spaghetti og kødsovs i en luksusudgave. Det er en italiensk ret – det kommer nok næppe bag på nogen – fra den norditalienske by Bologna. Retten bliver også kaldt spaghetti alla bolognese – alla er italiensk for a la (inspireret af).

Som nævnt synes, jeg at retten er luksus – som i delikatesse, kræs og mums. Den kan også godt tilberedes hurtigt. Det tager ikke så lang tid at gennemstege hakket kød, men jeg synes, det er synd. Den bliver så fantastisk af at få tid. Masser af tid. Og rødvin. Masser af rødvin.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese – opskrift

Til gengæld bruger jeg ikke megen tid på spaghettien. For det er slet ikke spaghetti, men båndpasta – frisk båndpasta, som kun skal koge i 2-3 minutter. Det synes jeg, smager meget bedre end den tørre spaghetti.
Samlet tid 1 time 30 minutter
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 100 g bacon – ikke sliced
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 lille ds. koncentreret tomatpasta (svarer til 70 g)
  • dl vand bouillon eller 1 ds. flåede tomater
  • ½ l rødvin
  • 1 laurbærblad
  • 500 g båndpasta
  • Lidt høvlet parmesan
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Skær baconen i tern – hvis ikke den allerede er det – skær sværen fra.
  • Kom baconternene i en kold støbejernsgryde, sæt den på kogepladen, tænd, og svits baconen, til den har taget en smule farve – den skal ikke være sprødstegt.
  • Pil imens løg og hvidløg, hak løget fint, og kom det i gryden sammen med presset hvidløg.
  • Lad det stege et par minutter, til løget begynder at blive blødt.
  • Tilsæt det hakkede oksekød, og steg under omrøring, til kødet er blevet brunt.
  • Tilsæt tomatpasta, og lad det svitse ½ minuts tid.
  • Tilsæt væde, laurbærbladet og lidt salt og peber.
  • Bring det hele i kog, og lad det herefter simre i 40 minutter under låg.
  • Tag låget af, og lad det simre i yderlig 30-40 minutter uden låg, til væden er kogt ind, og du har en tyk bolognesesauce.
  • Bring en stor gryde vand tilsat lidt salt i kog, lidt inden bolognesen er færdig, og kog pastaen, til den er næsten al dente.
  • Hæld vandet fra, og lad pasta dryppe lidt af, inden den blandes i gryden med bolognesen, og koger færdig dér.
  • Smag til med salt og peber.
  • Servér med høvlet parmesan.

Hvis du ikke vil bruge så lang tid på din spaghetti bolognese, så skal du komme mindre væde i – og i hvert fald mindre rødvin, for ellers kan den ikke nå at koge ind. Men egentlig kan du også bare vælge at lave en portion millionbøf i stedet. Det tager ikke så lang tid.

Har du ikke drukket den resterende rødvin, kan du passende servere et glas rødvin til maden. Ellers vil en italiensk rødvin, frisk og blød i smagen gøre sig godt til spaghetti bolognese.

Til dessert ville jeg servere en panna cotta, en god sorbet eller hindbærmousse eller

Kategorier