Boller i selleri

Boller i selleri

Boller i selleri var op igennem 50’erne og senere en ret, der ofte blev sat på middagsbordet til hverdags. Den klassiske udgave er knoldselleri i tern på sådan en halvanden centimeter på hver led eller større i sovs, der er opbagt på selleri- og kødbollekogevandet. Den opskrift du får herunder, er en del anderledes.

Jeg har aldrig været så begejstret for selleri – hverken knold- eller bladselleri. Men jeg kan godt lide smagen den – i øvrigt sunde grøntsag – efterlader, når den eller dens top har været i f.eks. suppen. Men at spise sellerien det har aldrig været et hit for mig. Min mor lavede så også selleristykkerne næsten lige så store som kødbollerne.

Boller i selleri

Boller i selleri – opskrift

Men nu har jeg fundet på en ny måde at lave min sellerisovs på, som jeg faktisk er ret vild med. Der er ingen store stykker selleri i, men smagen er god nok.
Samlet tid 45 min
Ret Hovedret
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 500 g hakket flæske- og kalvekød
  • 2-3 spsk. hvedemel
  • 1 æg
  • 1 løg
  • 500 g knoldselleri
  • 1 dl tør hvidvin
  • ½ l kogevand fra bollerne
  • 1 dl fløde
  • 3 laurbærblade
  • 50 g mandler
  • 1 fast pære
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Rør lidt groft salt sammen med det hakkede kød.
  • Tilsæt mel, æg og peber, og rør det godt sammen. Bliver farsen for ”tør”, så tilsæt lidt vand, bliver den får våd, så tilsæt lidt mere mel.
  • Sæt en stor gryde med vand tilsat lidt salt over, og bring det lige netop til kogepunktet.
  • Form farsen til boller, og kom dem i vandet. De må ikke bulderkoge.
  • Lad dem koge, til de kommer op til overfladen. Det tager ca. 10 minutter afhængig af bollernes størrelse.
  • Tag bollerne op af kogevandet, og mål ½ l af kogevandet af.
  • Pil løget, og skær det i grove stykker.
  • Skræl knoldsellerien, og skær den i grove stykker.
  • Kom hvidvin, kogevand og fløde i en gryde sammen med selleri, løg og laurbærblade, bring det i kog, og lad det koge, til sellerien er mør.
  • Hæld væden fra, men gem den, og tag laurbærbladene op.
  • Blend løg og selleri til en puré.
  • Sæt det tilbage på kogepladen, og tilsæt væden lidt efter lidt, til du synes, at ”sovsen” har den rigtige tykkelse.
  • Servér med kogte kartofler, tynde skiver af pære og groft hakkede mandler.

Noter

Tip: Vil du gerne have en mere glat sovs, kan du prøve at køre den igennem en sigte.

Den klassiske

Den klassiske måde at lave boller i selleri på er ved at skære sellerien i tern og koge dem i letsaltet vand.

Vandet bruges efterfølgende til at koge kødbollerne i (bollerne kan evt. krydres med hakket løg) – og til at spæde opbagningen af sovsen op med, til den får en tyk konsistens. Sovsen spædes yderligere op med 1 dl fløde.

Til sidst kommes de kogte selleritern og kødbollerne ned i sovsen og varmes igennem.

Kategorier